Меню

Random photo

На линия

· Гости на линия: 3

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 317
· Най новите членове: meeting

Земята

Карта

Администратор

souhristotoprakchiev@abv.bg

Последни статии

Вход

Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

Безопасен интернет!

ТОЛЕРАНТНОСТ

STEM

ИКТ и AE
за всяко детет

Водата в нашия свят

Говорещи снимки

Часовник

Календар

Добре дошли в официалният сайт на СУ 'Летец Христо Топракчиев'

Images: eu-flag1.gifImages: gulab.gifImages: bg-flag1.gif

Мерки за превенция на пътнотранспортния травматизъм през есенно-зимния период

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

 

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ – ПЕШЕХОДЦИ ПРИ УСЛОЖНЕНИЕ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ


Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  пешеходците, носещи тъмни връхни дрехи, тези които пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили.

Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта.

 

Изключително важно за безопасността на пешеходците, водачите на каруци, мотопеди в тъмната част от денонощието да носят светлоотразителни жилетки!

ПРЕПОРЪКИ

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

 

 

 

Уважаеми родители,

За Вашето дете започва нов етап на живот. Сега то ходи на училище и трябва да бъде в състояние да изминава разстоянието „дом-училище-дом” и обратно самостоятелно и сигурно. За да бъде постигнато това, детето трябва да знае особеностите и опасностите когато излезе самостоятелно на среща с уличното движение.

 1. Дискутирайте с него ситуациите, които ще бъдат споделени по долу ако са приложими за пътя който детето трябва да измине от вкъщи до училище.
 2. Преди всичко желаем да привлечем Вашето внимание върху следното:
 1. Изберете за Вашето дете най-сигурния път към училището. Не винаги най-краткият път е най-добър.
 2. Придружавайте Вашето дете от началото на пътя показвайки му как трябва да се държи при всяка една ситуация.
 3. Ярките дрехи, оранжевата раница, светлоотразителите спомагат детето да бъде по-добре забелязвано от другите хора на улицата, в това число и от водачите на превозни средства.
 4. Направете така, че Вашето дете, ако е възможно да отива и да се връща от училище заедно с други деца. Така водачите на моторни превозни средства го забелязват по-добре.

 

Квалификация "Убеждаваща комуникация"

КВАЛИФИКАЦИИ

На 01.02.2023г. за педагогическите специалисти от СУ „Летец Христо Топракчиев“ ще се проведе външна квалификация както следва:

 

Тема на обучението

„Убеждаваща комуникация“

Място на провеждане

СУ „Летец Христо Топракчиев“

Период на провеждане

01.02.2023г.

Начален и краен час

9:00 – 16:30

Наименование на обучителната организация

„Школо“

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие

32

Брой квалификационни кредити

1

 

 

 

Коледни конкурси 2022/2023 година

КОНКУРСИ

Съобщение

от ученическия съвет на СУ „Летец Христо Топракчиев“

 

В дните преди коледната ваканция, от 19 до 23 декември, ще се проведе “Коледна седмица” - това е седмица, посветена изцяло на коледни забавления и дейности.

19.12.2022 година: Коледен базар от 8:40 до 13:10 часа. На базара ще се предлагат опакована за продажба храна, ръчно изработени картички и играчки от учениците, както и много положителна коледна енергия.

20.12.2022 година: Коледно кино в Народно читалище "Христо Ботев 1934" от 11:30 часа за учениците от 4, 5 и 6 клас. Цена на билета - 1 лв.

22.12.2022 година:

 

 • Изтегляне на коледни късмети в компютърните кабинети А15 и А16 от 10:00 до 11:00 часа. Под ръководството на госпожа Венелинова и госпожа Потоцка, учениците от 11 А клас създадоха софтуерни продукти "Коледни късмети" и всички ученици и учители са поканени да видят какво ще им донесе Новата година.
 • Коледен бал във физкултурния салон на СУ "Летец Христо Топракчиев" от 15:00 до 18:00 часа. Ще има танцова забава, конкурс за най-атрактивна коледна визия, състезания и разбира се крал и кралица на бала. Дрескодът е единствено и само да се носи нещо коледно (чорапи, шапка, коледен пуловер, ушички и други). На бала ще има храна, ако всеки донесе по нещо от себе си.

 

 

 


Коледни конкурси:

 • Конкурс за ръчно изработена коледна картичка.
 • Конкурс за изработване на дигитална коледна картичка - разгледайте тук.
 • Конкурс за най-красиво украсена класна стая (комисията ще оцени класните стаи на 20.12.2021г.)

 

В конкурса могат да вземат участие всички ученици от 1 до 12 клас.

Краен срок за изпращане на конкурсните творби: - 19.12.2022г.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 21 декември 2022 година.


Класните стаи ще бъдат оценени от жури в състав: учители: Владимира Лазарова, Антон Усев, Анетка Николова, Цветалина Миланова и учениците от 12 клас: Ан-Мари Стефанова, Паулина Иванова и Виктория Йорданова.

Ръчно изработените картички ще бъдат оценени от жури в състав: Димитра Йонкова – учител по изобразително изкуство, класните ръководители на 4 клас.

Дигиталните картички ще бъдат оценени от жури в състав: Станислава Потоцка, Гергана Илиева, Ася Венелинова, Антон Усев, Красимира Атанасова и Ния Арсова.

Победителите ще получат грамоти, творбите ще бъдат публикувани в сайта на училището, а картичките - изложени на Коледния базар.

Ресурсите за базара се предават на представителите на ученическия съвет, а те на госпожа Ватрачка. Ръчно изработените картички се предават на госпожа Йонкова и класните ръководители на 4 клас. Дигиталните картички се предават на учителите по информационни технологии за съответния клас. 

 

 

Проектно-базиран урок на тема „Основни топоси в романа „Под игото“ – виртуална разходка на английски език“.

ДОБРИ ПРАКТИКИ

 

В продължение на няколко седмици учениците от 10 "а" клас работиха по проектно-базиран урок на тема „Основни топоси в романа „Под игото“ – виртуална разходка на английски език“. Под менторството на г-жа Лидия Косева те прочетоха творбата и проучиха основните топоси в нея. Учениците създадоха презентации на български език, в които представиха тези места, събитията и героите, свързани с тях. Открита бе информация дали са запазени днес тези обекти и какво предназначение имат. Под ръководството на г-жа Теодора Танева учениците изготвиха презентации и на английски език, в които топосите от романовото действие са представени като туристически обекти. Така класическият текст на първия български роман стана отправна точка към съвременен туристически пътеводител. Той бе изработен под формата на диплянка и съдържа информация на български и на английски език. Любознателните пътешественици могат да научат от него къде да отседнат в Сопот, Клисура или селата Веригово и Алтъново, днес Слатина. Пътеводителят съдържа информация къде могат да намерят интересни места за хапване и какви туристически обекти в района могат да посетят. Изработен бе и книгоразделител, който ще бъде в помощ на учениците от шести клас. Този образователен ресурс съдържа архаични думи, използвани в главите "Радини вълнения" и "Представлението" от романа "Под игото". Книгоразделителите вече са предадени на преподавателите по литература, за да се използват от шестокласиците при изучаване на творбата. При изработването на пътеводителя и на книгораздерителя бяха използвани някои от оригиналните илюстрации в първото издание на романа "Под игото" от 1894 г. В работота по проектно-базирания урок учениците от 10 а клас научиха много нови неща - както за Иван-Вазовата творба, така и за себе си. Самочувствието, че могат да се справят с проблеми в нетипична за тях среда, вдъхновява учениците да работят и по други подобни проекти.

 

ТЕМА НА ПРОЕКТА: Основни топоси в романа “Под игото” - виртуална разходка на английски език
Тест
Самооценка на ученика
Travel Guide The wonders in Altunovo and Verigovo
Travel Guide Klisura - Under the yoke
Travel Guide Sopot

The task is produced under the project work by a student team in 10th A grade Mentors TT - Teodora Taneva / Lidia Koseva
 

Педагогическа практика на тема "Ден на семейството"

ДОБРИ ПРАКТИКИ


В резултат на проектно-базирано обучение в III в клас, на 24.ноември в малката зала на НЧ "Христо Ботев" в град Божурище, се проведе открита педагогическа практика на тема "Ден на семейството". Присъстваха родителите на децата от III в клас и учители. Децата, разделени в отбори, представиха информация за отбелязване на този ден в някои държави. Заедно с родителите си изработиха макети на къщи, приготвиха традиционни ястия, а в часовете по български език и литература и английски език направиха табла и мисловни карти. Благодарности за нашите домакини, за старанието на родителите и за чудесното представяне на децата!


Книгата, която са изработили децата може да видите ТУК

 

Правила за здрави зъбки и красива усмивка с д-р Стефалина Чинарска

СЪБИТИЯ

На 17. ноември малките първокласници на СУ „Летец Христо Топракчиев“ бяха посетени от д-р Стефалина Чинарска, която им припомни правилата за добра устна хигиена, за да имат здрави зъби и красива усмивка.

Лекцията беше организирана от Български зъболекарски съюз и регионалния координатор на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца.

 
Беседа с учениците на тема: "Здравословно хранене и здравословен начин на живот"

СЪБИТИЯ

Днес, 11.11.2022г. с учениците от 2.б клас и 10. б клас, във връзка с промоция на здравето, се проведоха едни по различни часове. Представителите на РЗИ - София област, д-р Алексиева и психолога г-жа Григорова, заедно с г-жа Ватрачка – педагогически съветник и мед. сестра г-жа Тодорова беседваха с учениците на тема: "Здравословно хранене и здравословен начин на живот".


Презентация на тема: "Здравословно хранене и здравословен начин на живот"

Учениците от втори клас разгледаха хранителната пирамида, представена като светофар, а филмът "Пушеща кукла Сю" предизвика голям интерес.
Учениците бяха много активни и в края на часа си обещаха да не употребяват цигари, виждайки каква вреда причиняват те, да се хранят здравословно, да спортуват и често да са на чист въздух сред природата.Учениците от 10 клас бяха запознати с хроничните заболявания и причините за тях. Бяха засегнати темите за балансираното хранене, употребата на алкохол и цигари.
Голям интерес предизвика поставянето на „алкоочилата“, чрез които учениците усетиха какво въздействие оказва алкохола върху реакциите на хората.Галерия

ДОКУМЕНТИ 2022-2023 година

ДОКУМЕНТИ

ДОКУМЕНТИ 2022-2023 година

 


 

ГРАФИК ЗА КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ ЗА 2 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ЗАПОВЕД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ЧАС НА КЛАСА - 2 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ГРАФИК ЗА КОНСУЛТАЦИИ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ - 2 СРОК - 2022 -2023 ГОДИНА
ПРИЕМНО ВРЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИ - 2 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ГРАФИК ЗА ДЕЖУРСТВО НА УЧИТЕЛИТЕ - 2 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
ГРАФИК ЗА КЛАСНИ И КОНТРОЛНИ - I СРОК
ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ КЪМ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ" ГР. БОЖУРИЩЕ
СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ" ГР. БОЖУРИЩЕ
УЧИЛИЩНИ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ 2022 - 2023 ГОДИНА 1-4 КЛАС
УЧИЛИЩНИ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ 2022 - 2023 ГОДИНА 5-12 КЛАС
ГОДИШЕН ПЛАН ЗА ДЕЙНОСТТА НА СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ" 2022 - 2023 ГОДИНА
ПЛАН ЗА КВАЛИФИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ 2022 - 2023 ГОДИНА
ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ВЪТРЕШНОИНСТИТУЦИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ
КАРТА ЗА ВЪТРЕШНОИНСТИТУЦИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ
АНАЛИЗ НА АНКЕТА ЗА ПРОУЧВАНЕ МНЕНИЕТО И НАГЛАСИТЕ ЗА КВАЛИФИКАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ
ГРАФИК ЗА КОНСУЛТАЦИИ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ - 1 СРОК - 2022 -2023 ГОДИНА
ПРИЕМНО ВРЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИ - 1 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ГРАФИК ЗА ДЕЖУРСТВО НА УЧИТЕЛИТЕ - 1 СРОК - 2022 - 2023 ГОДИНА
ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА В СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ В СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
УЧИЛИЩНА ПОЛИТИКА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ
ПЛАН НА УЧИЛИЩНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТОРМОЗА И НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ
ПЛАН-ПРОГРАМА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ВЪЗПИТАНИЕ, ОБУЧЕНИЕ И ТРУД В СУ "ЛЕТЕЦ ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ"
ПРОГРАМА ЗА НАСТАВНИЧЕСТВО НА НОВОНАЗНАЧЕНИ УЧИТЕЛИ 2022 - 2023 ГОДИНА
ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ
ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ

Патронен празник на училището 2022/2023

Патронен празникПо случай патронният празник на училището,
учениците от всички класове поднесоха цветя на паметника
на летец Христо Топракчиев!

 

 

 

 


Вълнуващ патронен празник в 4-ти "А"!
Започнаха с песен, продължиха с презентация, в която децата се включиха активно, с Габи и Алекс изработиха оригами.
Поднесоха цветя на паметника на летец Христо Топракчиев и ги засадиха.
Направиха състезание със самолети и с природни материали изработиха бухалче.

 


 

Състезание Речеви и комуникативни умения на английски език

ПОХВАЛИ

На 7 октомври 2022 г. в СУ „Летец Христо Топракчиев“ се проведе общинския кръг от състезанието по Речеви и комуникативни умения на английски език. В състезанието се включиха 19 ученици от 6, 8, 9, 10 и 11 клас, разпределени в две възрастови групи. Кандидатите споделиха своето мнение по мотото The Earth without ART is just “Eh” и след това участваха в свободен разговор на английски език с комисията. Всички участници се представиха изключително добре и показаха умения за общуване и представяне на английски език.


Победители в училищния кръг на състезанието са Николай Шереметов от 6 а клас, участник в първа възрастова група (VI – VIII клас) и Василена Петрова от 9 б клас, участник във втора възрастова група (IX- XI клас).


Пожелаваме им успех на областния кръг, който ще се проведе в Ботевград на 22 октомври 2022 г. 

Страницата се зареди за 0.02 секунди
6,844,765 уникални посещения