Меню

Random photo

На линия

· Гости на линия: 2

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 317
· Най новите членове: meeting

Земята

Карта

Администратор

souhristotoprakchiev@abv.bg

Последни статии

Вход

Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

Безопасен интернет!

ТОЛЕРАНТНОСТ

STEM

ИКТ и AE
за всяко детет

Водата в нашия свят

Говорещи снимки

Часовник

Календар

Добре дошли в официалният сайт на СУ 'Летец Христо Топракчиев'

Images: eu-flag1.gifImages: gulab.gifImages: bg-flag1.gif

Проектът „Водата в нашия свят“ – предизвикателство, което си заслужаваше да приемем

Проект "Водата в нашия свят"

 

 

ПРОЕКТЪТ "ВОДАТА В НАШИЯ СВЯТ" - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО, КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА ПРИЕМЕМ

 

Работата по секторните програми на Европейската комисия, свързани с образование и даващи възможност на младите хора да развиват своите умения и компетенции се превърна в традиция за Средно училище „Летец Христо Топракчиев“. В периода 2016 – 2018 година нашите ученици, подкрепяни от своите учители, успешно работиха по дейностите на проекта „Водата в нашия свят“, финансиран по програма Еразъм+ от Центъра за развитие на човешките ресурси - Българската националната агенция към Европейския съюз. Проектът бе сътрудничество между шест училища от България, Полша, Италия, Литва, Турция и Португалия; партньорство, чрез което успяхме не само да споделим идеи, общи ценности и интереси, но и да покажем своята идентичност.

В периода на проекта учениците от СУ „Летец Христо Топракчиев“ анализираха и проучваха информация, подготвяха презентации, доклади, брошури, анкети, правиха интервюта и присъстваха на срещи на теми свързани с водата в заобикалящата ги среда. Те участваха в пет обучителни събития в Италия, Полша, Португалия, Литва и България. В организираните дискусии и сесии по време на международните срещи нашите момичета и момчета успяха да представят работата на отговорните органи за състоянието на водата в околната среда, да наблюдават процесите при производство на минерална вода, да проследят работата в пречиствателни станции, да посетят каскадната стена на язовир Искър – воден обект от национално значение, да покажат значението на водата за доброто икономическо развитие, да намерят решения за справяне с водни проблеми, да се запознаят с бежанската криза в Европа на работна среща в Националната агенция за бежанци към Министерски съвет и начините за осигуряване с вода като ресурс от първа необходимост, да формират позитивно отношение към природата и околната среда. Продуктивната работа по дейностите на проекта „Водата в нашия свят“ ни дава основание да смятаме, че той постигна поставените цели – да се развият уменията за критично мислене у учениците, да се създаде водно културно наследство чрез новите технологии, да се използват неформални методи при учене, с цел повишаване на мотивацията и практическите умения.

Съвместната работа между партньорите направи възможно изработването и издаването на четири съвместни продукта - Пътеводител на спа курорти в държавите на училищата – партньори; Дигитална карта, показваща значими водни обекти от шестте страни; Ръководство с добри практики и методологии от дейностите на проекта и Речник с идиоми, съдържащи думата вода. Сътрудничеството между шестте училищни общности показа на практика, че учениците могат да развият уменията си за работа със съвременните информационни и комуникационни технологии, да усъвършенстват компетенциите си при общуване на английски език, да придобият способности за екипна работа и поемане на отговорност.

Чрез проекта „Водата в нашия свят“ учениците успяха да представят своето училище, своя град Божурище и България на европейско ниво, да покажат уникалността на родното място, традиции и култура, да създадат нови приятелства. Работата по проекта „Водата в нашия свят“ показа, че нашето училище е място, в което си заслужава да учиш и да се развиваш.

 
Коментари

Няма добавени коментари.

Напиши коментар

Моля влезте, за да коментирате.

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.02 секунди
6,457,831 уникални посещения