Меню

Random photo

На линия

· Гости на линия: 1

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 317
· Най новите членове: meeting

Земята

Карта

Администратор

souhristotoprakchiev@abv.bg

Последни статии

Вход

Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.

Безопасен интернет!

ТОЛЕРАНТНОСТ

STEM

ИКТ и AE
за всяко детет

Водата в нашия свят

Говорещи снимки

Часовник

Календар

Добре дошли в официалният сайт на СУ 'Летец Христо Топракчиев'

Images: eu-flag1.gifImages: gulab.gifImages: bg-flag1.gif

Квалификация "Първа помощ"

КВАЛИФИКАЦИИ

Тема на обучението

„Първа помощ“

Място на провеждане

СУ „Летец Христо Топракчиев“

Период на провеждане

18.04.2023г.

Начален и краен час

13:00 – 17:30

Наименование на обучителната организация

„Медицински център здраве и жизненост ЕООД

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие

30

Брой квалификационни кредити

0

· letec на 24.03.2023 · 0 Коментари · 5 Прочитания · Отпечатай

Кариерно ориентиране на учениците от 11 клас

СТАЖ

Кариерно ориентиране на учениците от 11 клас
На 13.03.2023 година (понеделник) учениците от 11 А и 11 Б клас заедно с госпожа Карамфилова, госпожа Потоцка, госпожа Манчева и господин Усев посетиха Мултивак България ЕООД, с цел кариерно ориентиране на учениците. В предприятитето учениците се запознаха с дейността на фирмата, бяха запознати с различни видове стаж и обучения, които се предлагат, изисквания за образование, а също така научиха много нови неща от главния конструктор и програмист във фирмата. Учениците се разходиха в предприятитето и им бяха демонстрирани различни видове машини, които са произведени от Мултивак България ЕООД.

 

Multivak EOOD and students Multivak EOOD and students

Кеймбридж сертификати за владеене на английски език

ПОХВАЛИ


През 2022 година по традиция “СУ Летец Христо Топракчиев” осигури финансирането на изпитите за получаване на Кеймбридж сертификати за владеене на английски език, за първите трима зрелостници, показали най-високи резултати на вътрешния училищен кръг. Петя Георгиева, Антонио Черчеланов и Ная Филипова успешно положиха изпита и получиха престижните сертификати за владеене на английски език от университета Кеймбридж. Училищният екип им желае успешно развитие в избраните от тях професионални сфери.


 

Заповед на МОН

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

Заповед на МОН

за НЕУЧЕБНИ дни от 23.01.2023 г. до 27.01.2023 г. включително в училищата на територията на Софийска област.


МОН


Мерки за превенция на пътнотранспортния травматизъм през есенно-зимния период

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

 

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ – ПЕШЕХОДЦИ ПРИ УСЛОЖНЕНИЕ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ


Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  пешеходците, носещи тъмни връхни дрехи, тези които пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили.

Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта.

 

Изключително важно за безопасността на пешеходците, водачите на каруци, мотопеди в тъмната част от денонощието да носят светлоотразителни жилетки!

ПРЕПОРЪКИ

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

ТЕКУЩИ СЪОБЩЕНИЯ

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

 

 

 

Уважаеми родители,

За Вашето дете започва нов етап на живот. Сега то ходи на училище и трябва да бъде в състояние да изминава разстоянието „дом-училище-дом” и обратно самостоятелно и сигурно. За да бъде постигнато това, детето трябва да знае особеностите и опасностите когато излезе самостоятелно на среща с уличното движение.

 1. Дискутирайте с него ситуациите, които ще бъдат споделени по долу ако са приложими за пътя който детето трябва да измине от вкъщи до училище.
 2. Преди всичко желаем да привлечем Вашето внимание върху следното:
 1. Изберете за Вашето дете най-сигурния път към училището. Не винаги най-краткият път е най-добър.
 2. Придружавайте Вашето дете от началото на пътя показвайки му как трябва да се държи при всяка една ситуация.
 3. Ярките дрехи, оранжевата раница, светлоотразителите спомагат детето да бъде по-добре забелязвано от другите хора на улицата, в това число и от водачите на превозни средства.
 4. Направете така, че Вашето дете, ако е възможно да отива и да се връща от училище заедно с други деца. Така водачите на моторни превозни средства го забелязват по-добре.

 

Квалификация "Убеждаваща комуникация"

КВАЛИФИКАЦИИ

На 01.02.2023г. за педагогическите специалисти от СУ „Летец Христо Топракчиев“ ще се проведе външна квалификация както следва:

 

Тема на обучението

„Убеждаваща комуникация“

Място на провеждане

СУ „Летец Христо Топракчиев“

Период на провеждане

01.02.2023г.

Начален и краен час

9:00 – 16:30

Наименование на обучителната организация

„Школо“

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие

32

Брой квалификационни кредити

1

 

 

 

Коледни конкурси 2022/2023 година

КОНКУРСИ

Съобщение

от ученическия съвет на СУ „Летец Христо Топракчиев“

 

В дните преди коледната ваканция, от 19 до 23 декември, ще се проведе “Коледна седмица” - това е седмица, посветена изцяло на коледни забавления и дейности.

19.12.2022 година: Коледен базар от 8:40 до 13:10 часа. На базара ще се предлагат опакована за продажба храна, ръчно изработени картички и играчки от учениците, както и много положителна коледна енергия.

20.12.2022 година: Коледно кино в Народно читалище "Христо Ботев 1934" от 11:30 часа за учениците от 4, 5 и 6 клас. Цена на билета - 1 лв.

22.12.2022 година:

 

 • Изтегляне на коледни късмети в компютърните кабинети А15 и А16 от 10:00 до 11:00 часа. Под ръководството на госпожа Венелинова и госпожа Потоцка, учениците от 11 А клас създадоха софтуерни продукти "Коледни късмети" и всички ученици и учители са поканени да видят какво ще им донесе Новата година.
 • Коледен бал във физкултурния салон на СУ "Летец Христо Топракчиев" от 15:00 до 18:00 часа. Ще има танцова забава, конкурс за най-атрактивна коледна визия, състезания и разбира се крал и кралица на бала. Дрескодът е единствено и само да се носи нещо коледно (чорапи, шапка, коледен пуловер, ушички и други). На бала ще има храна, ако всеки донесе по нещо от себе си.

 

 

 


Коледни конкурси:

 • Конкурс за ръчно изработена коледна картичка.
 • Конкурс за изработване на дигитална коледна картичка - разгледайте тук.
 • Конкурс за най-красиво украсена класна стая (комисията ще оцени класните стаи на 20.12.2021г.)

 

В конкурса могат да вземат участие всички ученици от 1 до 12 клас.

Краен срок за изпращане на конкурсните творби: - 19.12.2022г.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 21 декември 2022 година.


Класните стаи ще бъдат оценени от жури в състав: учители: Владимира Лазарова, Антон Усев, Анетка Николова, Цветалина Миланова и учениците от 12 клас: Ан-Мари Стефанова, Паулина Иванова и Виктория Йорданова.

Ръчно изработените картички ще бъдат оценени от жури в състав: Димитра Йонкова – учител по изобразително изкуство, класните ръководители на 4 клас.

Дигиталните картички ще бъдат оценени от жури в състав: Станислава Потоцка, Гергана Илиева, Ася Венелинова, Антон Усев, Красимира Атанасова и Ния Арсова.

Победителите ще получат грамоти, творбите ще бъдат публикувани в сайта на училището, а картичките - изложени на Коледния базар.

Ресурсите за базара се предават на представителите на ученическия съвет, а те на госпожа Ватрачка. Ръчно изработените картички се предават на госпожа Йонкова и класните ръководители на 4 клас. Дигиталните картички се предават на учителите по информационни технологии за съответния клас. 

 

 

Проектно-базиран урок на тема „Основни топоси в романа „Под игото“ – виртуална разходка на английски език“.

ДОБРИ ПРАКТИКИ

 

В продължение на няколко седмици учениците от 10 "а" клас работиха по проектно-базиран урок на тема „Основни топоси в романа „Под игото“ – виртуална разходка на английски език“. Под менторството на г-жа Лидия Косева те прочетоха творбата и проучиха основните топоси в нея. Учениците създадоха презентации на български език, в които представиха тези места, събитията и героите, свързани с тях. Открита бе информация дали са запазени днес тези обекти и какво предназначение имат. Под ръководството на г-жа Теодора Танева учениците изготвиха презентации и на английски език, в които топосите от романовото действие са представени като туристически обекти. Така класическият текст на първия български роман стана отправна точка към съвременен туристически пътеводител. Той бе изработен под формата на диплянка и съдържа информация на български и на английски език. Любознателните пътешественици могат да научат от него къде да отседнат в Сопот, Клисура или селата Веригово и Алтъново, днес Слатина. Пътеводителят съдържа информация къде могат да намерят интересни места за хапване и какви туристически обекти в района могат да посетят. Изработен бе и книгоразделител, който ще бъде в помощ на учениците от шести клас. Този образователен ресурс съдържа архаични думи, използвани в главите "Радини вълнения" и "Представлението" от романа "Под игото". Книгоразделителите вече са предадени на преподавателите по литература, за да се използват от шестокласиците при изучаване на творбата. При изработването на пътеводителя и на книгораздерителя бяха използвани някои от оригиналните илюстрации в първото издание на романа "Под игото" от 1894 г. В работота по проектно-базирания урок учениците от 10 а клас научиха много нови неща - както за Иван-Вазовата творба, така и за себе си. Самочувствието, че могат да се справят с проблеми в нетипична за тях среда, вдъхновява учениците да работят и по други подобни проекти.

 

ТЕМА НА ПРОЕКТА: Основни топоси в романа “Под игото” - виртуална разходка на английски език
Тест
Самооценка на ученика
Travel Guide The wonders in Altunovo and Verigovo
Travel Guide Klisura - Under the yoke
Travel Guide Sopot

The task is produced under the project work by a student team in 10th A grade Mentors TT - Teodora Taneva / Lidia Koseva
 

Педагогическа практика на тема "Ден на семейството"

ДОБРИ ПРАКТИКИ


В резултат на проектно-базирано обучение в III в клас, на 24.ноември в малката зала на НЧ "Христо Ботев" в град Божурище, се проведе открита педагогическа практика на тема "Ден на семейството". Присъстваха родителите на децата от III в клас и учители. Децата, разделени в отбори, представиха информация за отбелязване на този ден в някои държави. Заедно с родителите си изработиха макети на къщи, приготвиха традиционни ястия, а в часовете по български език и литература и английски език направиха табла и мисловни карти. Благодарности за нашите домакини, за старанието на родителите и за чудесното представяне на децата!


Книгата, която са изработили децата може да видите ТУК

 

Правила за здрави зъбки и красива усмивка с д-р Стефалина Чинарска

СЪБИТИЯ

На 17. ноември малките първокласници на СУ „Летец Христо Топракчиев“ бяха посетени от д-р Стефалина Чинарска, която им припомни правилата за добра устна хигиена, за да имат здрави зъби и красива усмивка.

Лекцията беше организирана от Български зъболекарски съюз и регионалния координатор на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца.

 
Страницата се зареди за 0.02 секунди
6,601,118 уникални посещения